Kul i jul

Jaha, tiden rullar på lika snabbt som vanligt trots att jag har "jullov".
Julen var lugn och skön, med tomte och en massa god mat - som sig bör. Sen har vi haft långväga kompisar här på besök (som snart är ännu mer långväga = Singapore!). Idag jobbade Niklas så jag och barnen följde med syrran till Leo´s lekland, det var fantastiskt roligt! Vi var där i SEX timmar!!! Fattar inte att barnen orkade, men Joel och kusinen Moa såg ganska bleka ut sista kvarten... Roligt var oxå att träffa klasskompisen Ulrika där! Sista halvtimmen kom vi vuxna igång och åkte en stor uppblåsbar rutschkana - kul! Den var nästan omöjlig att komma upp i, första försöket för mej tog evigheter, jag bara halkade ner heeeeela tiden. Tillsist fick jag iaf kläm på hur jag skulle gå för att ta mej upp, tur att U oxå hade svårt att sig upp, så det inte bara var jag som hade fel teknik.... Men det var faktiskt sockarna som var problemet, det var både jag och U överens om.

Julafton
Tomten kommer


Kolla in Joels min när han fått paketet av tomten, han påstod att det var mormor som var tomten.... Men var inte hon bara på toan...? Hmmmm..... Svante trodde oxå att det var mormor (innan någon annan ens nämnt något om det!) Ida var den enda som inte ens funderat vem som fanns bakom masken.


Vi vuxna har en rolig julklappslek som vi gjort varje år i ganska många år nu (tack för tipset Sara!)


Min morbror och hans fru brukar för det mesta vara de som lyckas bäst i att samla på sig paket (så även i år!).


Annandagen
Ida och Elsa (som tränade för fullt på engelskan)


Lego-starwars - killarnas favorit!


Lördag kväll
Lottas och Harrys - Annika och Sara (taget med min mobil som är helt kass i mörker! - Inte mycket att scrappa med...)


Idag
Hela barnaskaran (mina 3, syrrans 2 + deras kompisar) i dagens skojigaste rutschbana!


Syrran, Wilma & jag (som inte alls fick nån vidare fart när jag väl skulle ner, det gick snabbare nerför i trappen på väg upp... Nästa gång blir det "halksockar" och glidiga brallor!)


GOD JUL!!!

  
Hoppas du får en riktigt God Jul!! 

Scrapkryssning

Snälla Tomten jag önskar mej en Scrapkryssning i julklapp!

På den här sidan har man möjligheten att VINNA en resa! Tag chansen!Stereotypt tänkande...

Äntligen har barnen fått jullov!!!
Själv tappade jag orken i eftermiddag så jag är inte färdig med mitt arbete än, åkte och hämtade Ida och Svante tidigare istället... Det straffar sig eftersom jag ändå måste skriva klart det, men det kändes bra för stunden.

Vi hade redovisning av våra rollspel idag, det var kul! Det handlade om genus, ledarskap och organisationer och det var riktigt roligt att se vad alla grupper hade hittat på. Alla grupper hade ganska snarlika karaktärer, det var lite intressant att se att vi ändå hade tänkt så lika (stereotypt). I våran grupp hade vi en fantastiskt läcker kvinnlig chef "Matilda" (som syns på bilden här nedan, tyvärr hade silikonbrösten (två tomma kaffemuggar) inte hunnit på plats då jag fotade), en överdrivet positiv typ, en normal typ, två bakåtsträvande surpular (med extremt taskig kvinnosyn dessutom) och en nyanställd homosexuell tjej - som taget från vilken vanlig arbetsplats som helst... ...eller okej, liiiiiite överdrivet men dessvärre kan man säkert finna alla typer lite överrallt, men de flesta sköter kanske sina fördomar något mer diskret än vad våra karaktärer gjorde.
Vad lärde vi oss idag? Jo, att det finns forskning som säger att kvinnor och män inte "chefar" på olika sätt, alltså inte med några särskilt kvinnliga- eller manliga- egenskaper. Vidare lärde vi oss att det finns en risk med att låta oss framföra våra stereotypt tänkta rollspel, nämligen att vi bara reproducerar skillnaderna mellan kvinnor och män - men förhoppningsvis får det väl oss att inse att vi inte vill tänka så (kvinnor är mjuka, män är hårda - är no,no!). Dessutom hann vi snabbt beröra det faktum att det nästan bara är kvinnor som föreläser om genus på universitetet (och nästan bara kvinnor som forskar i ämnet oxå), vi frågade killarna vad de tyckte om saken och om de skulle tycka att det skulle vara skillnad på om det var en manlig föreläsare i ämnet. En stackars kille hamnade i en riktig rävsax, då han sa att han tyckte att det skulle vara intressant att höra en manlig föreläsare, våran lärare ifrågasatte genast vad som skulle vara bättre med det. Jag förstår hur hon menar, där sitter vi och försöker att säga att kön inte ska spela roll, men så tycker vi alltså att det kanske vore "bättre" med en manlig föreläsare........  Kan tänka mej att hon kände sig uppgiven! Men man måste kanske försöka fundera över på vilket sätt man kan få killarna mer intresserade av problematiken, och vad de skulle kunna tjäna på ett jämlikt samhälle (för de är ju de som är vinnarna i nuläget).

"Matilda"


En liten julsång!


Har jag förresten berättat om när Svante sjöng just den här sången för sin fröken på dagis?
Det var för ett par veckor sen, när en fröken hade beklagat sig för mej om att Svante var trött och på dåligt humör på eftermiddagarna. Hon tyckte att han borde sova på dagen, men Svantes favoritfröken skulle inte få lägga honom för då somnade han inte. (Själv är jag inte överförtjust när han sover på dagis, för då är han nästan omöjlig att lägga på kvällen... Det är ju alltid besvärligt i det där gränslandet mellan att "sova eller inte sova" på dagen!) Dagen därpå när jag hämtade barnen på dagis berättade en annan fröken glatt att (vi kan kalla henne;) Fröken Fräken (hon som gnällde dagen innan) hade följt med Svante på vilan men hon kom aldrig tillbaka. Den övriga personalen hade funderat på vad som hänt, men tänkte att Fröken Fräken fick gå en riktig kamp med Svante för att få honom att somna. Efter ett bra tag hade Fröken Fräken och Svante kommit tillbaka, Svante hade inte somnat det hade däremot Fröken Fräken!!! Hon hade vaknat av att Svante sjöng "Midnatt råder..." och styrkit henne på kinden, när han hade kommit till "tipp, tapp.." hade hon visst vaknat! *fnissar glatt* Jag har aldrig hört Fröken Fräken klaga mer över att han är svår att få att sova på dagen...

Sångstund


Brun-grön röra

Nu har vi bara tre julklappar kvar, och vi vet redan vad vi ska köpa. Det känns himla bra att vara (nästan) helt klar med klapparna, ett stressmoment mindre. Som vanligt är det en del skoluppgifter som ska fixas, men det känns ganska bra, gruppuppgiften är vi nog klara med, rollspelet på fredag är planerat och hyfsat intränat och sen har vi en individuell skrivuppgift som helst ska lämnas in dan innan julafton. Den hade jag tänkt bli klar med senast på måndag.

Igår var vi på Joels "spårs" (alla årskurserna F - 3 i C, just hans spår har integrerade klasser) julkonsert, de var så duktiga! De har en väldigt musikalisk lärare så de sjunger många fina sånger (lite väl många tycker dock småsyskonen). Dessutom hade de varierat sig med att göra ett slags "julkryzz" så vi föräldrar fick använda våra små grå lite, det var ett trevligt inslag för man fick ju tillfälle att prata lite med sina bordsgrannar. Ibland tror jag att vi föräldrar blev lite för pratglada och nästan överröstade sången...

Joel ställer en av frågorna till Julkryzzet. (Fruktansvärd bild, jag vet - alla barnen ser ut som små monster sen jag försökte korrigera röda ögon... Istället för röda ögon fick de gröna!)


Idag har Joel varit på vårdcentralen för att kolla färgseendet, och han hade, som vi redan misstänkt, lite problem med färgerna "brunt" och "grönt". Nu ska vi få en remiss till ögonavdelningen på sjukhuset, för tydligen kan man träna upp en del såna problem..! Ska bli spännande att höra vad de säger där. Han har ju ändå klarat sig himla bra, jag har ju tagit upp den här frågan med på skolan några gånger men där har de aldrig märkt något. De har ganska ofta matteuppgifter där de ska färglägga olika saker, men det har han klarat antagligen genom att han frågat någon bänkkamrat om han har rätt färg.... Det har jag märkt att han gör här hemma med, när han är osäker frågar han Ida. Men det blir ju mycket bättre för honom om vi får bekräftat att han faktiskt har ett synfel, då behöver ju ingen ifrågasätta hans problem, annars kan man lätt tro att han bara är "dum" som inte lär sig färgerna nån gång...

En bra idé

Min grupp från klassen gjorde studiebesök på mitt fd jobb idag, där fick vi intervjua chefen och fackordföranden (vi läser organisationsförändring för tillfället och vad kunde väl passa bättre än att göra ett besök där...). Det var en mycket givande timme, som jag tror kommer att hjälpa oss att kunna göra ett riktigt jobb. Vi har tänkt jobba hårt den här veckan så vi kan få jullov sen, det ska bli såååååå skönt!!! Vi fick gå ett varv runt lagret för att mina gruppkompisar skulle få se hur det ser ut, det verkade uppskattat. Själv tyckte jag såklart att det var roligast att hinna heja på en massa trevliga människor, även om det inte hann bli så långa samtal.

Barnen här i huset har blivit snuviga, typiskt va just innan jul och allt! Dessutom har jag ju en riktigt tuff vecka framför mej så det passar inte så där riktigt bra, men när gör det det? Imorgon kväll ska vi på Julkonsert i Joels klass och det vill vi ju inte heller missa och på onsdag hade jag och Niklas tänkt hinna köpa alla julklappar... Nu håller vi alla tummar för att de inte blir sämre över natten, lite snuva har ju ingen dött av, men man kan ju inte skicka sjuka barn på dagis och skola. Nåja, blir de förkylda nu är de väl förhoppningsvis friska när vi får jullov!

Ida som normalt brukar somna som en stock bara man läst en saga har knappt kunnat somna två kvällar i rad nu, igår höjde vi nämligen upp hennes säng från halvhög loftsäng till hög loftsäng (vet inte om hon tycker det är lite läskigt att vara så högt upp...). Hon vill så gärna ha en liten rithörna under sängen och hon har blivit så lång att hon inte kunde sitta bra när sängen bara var halvhög. Själv tycker jag det vore perfekt att släpa ner vår gamla skolbänk (en sån där bord och stol sitter ihop) från vinden och kanske måla upp den och ställa under sängen. Den tar ju ganska liten plats och dessutom ryms både papper och pennor under bänklocket, men Nicke är lika negativ som vanligt när jag kommer på en bra idé. Ska försöka komma på ett bra sätt att få honom att tro att det var han som kom på det.....

Jag fick tillbaka mina kort och julkort idag, de som var kvar alltså efter att de varit ute på försäljningsturné. Först var de ju på syrrans-kompis-arbetsplats-julbasar *pust*, sen har de hunnit vara både på syrrans jobb och på mammas jobb (och tydligen hemma hos mamma oxå). Jag gjorde mej en fin slant! *glad* Lite irriterande var det dock på syrrans jobb där någon stulit tre av syrrans kort + att nån klåpare spillt ut något över ett av mina "dragkort" och bara tryckt ihop det och gömt bland de andra korten. Dessutom hade (antagligen samme klåpare) dragit sönder bandet som man ska dra ut flikarna i... Man blir ju matt i lacken, varför står man inte bara för vad man gjort? Fy så ruttet!

Det var det här stackars kortet nån sabbat....


Eftersom det här är en pysselblogg får jag väl ta mej i kragen och visa upp några av alla julkort jag knåpat ihop i vinter...
                       

Så där ja, nu tror jag det får räcka för idag.


Tipp tapp...

Idag har jag äntligen julpyntat klart här! Nu finns det tomtar i alla vrår och dessutom satte jag upp ljusslingan i trädet + att jag hade ett sånt där ljusnät som jag la över en buske - snyggt och mysigt! Niklas är väl knappast nöjd med el-dragningen, men han är en sån perfektionist att det är omöjligt för en vanlig människa att få det bra. Jag ledsnade på att vänta på att få hjälp av honom, så då får det bli på mitt mer provisoriska sätt - som faktiskt duger alldeles utmärkt, det ska ju snart plockas ner igen!

Joel har spelat innebandy idag och hans lag vann stor båda matcherna så lyckan var total, han hade tom gjort ett mål!
Jag, Ida och Svante hade familjegympa-avslutning med uppvisning inför en fullsatt gympasal, roligt.... Det blir roligare när man själv får sitta på läktaren och titta på de gulliga barnen.

Här kommer bilder från gårdagens luciatåg...


Lucian och pepparkakstomten konfererar om vilken sång de ska sjunga...


Det lilla ljus jag har....

Lucia

Imorse skulle ju ungarna lussa för oss, de skulle komma med luciafika och allt... Dessvärre var Joel totalt knäckt från gårdagens disco + finalen av Idol, så först fick vi nästan vänta ihjäl oss på att han skulle vakna och när han väl drulat ur sängen (9.30) var han på en sjujäkla humör! Han skulle vara stjärngosse, men kom på att han skulle vara tomte istället - det gick dock sämre eftersom största storleken på tomtekläderna är 90/100, och även om han bevisligen är kort så är han inte riktigt kort. Han skulle absolut inte ha en luciadräkt på sig (det var ju en klänning!!!), efter att jag goolat fram bilder på "riktiga" stjärngossar drog han så (högst motvilligt) på sig dräkten. Sen passade inte stjärngossehatten, så Niklas vart tvungen att gripa in och omarbeta den lite. Efter en hel evighet fick jag och Nilkas sätta oss i sängen och vänta på luciatåget, då vart det bråk om i vilken ordning de skulle gå! Joel vägrade att gå sist eftersom han tyckte att tomten skulle göra det (iofs var Svante en pepparkaksgubbe, men vi hade glömt pepparkakshatten på dagis så det blev en tomteluva istället). Svante vägrade såklart oxå att gå sist, för då skulle han ju inte synas bakom storebrorsan... Det slutade med att luciatåget bara bestod av en lucia och en pepparkakstomte, stjärngossen låg på golvet i något närbeläget rum och stortjöt... Inte ens i takt med luciasångerna!

Eftermiddagen spenderade vi på Forslundagymnasiets julmarknad, det var väldigt trevligt. Det var ju kanonväder, ett par minusgrader, mycket snö, nästan sol och dessutom var det gott om både folk, marknadsstånd och djur. Vi har varit där ganska många år på julmarknaden, men i år lyckades vi hitta både får, hönor, kaniner, minigrisar och hästar som vi aldrig lyckats se förr! Det största barnet (läs; Niklas) ledsnade dock ganska snabbt på att gå runt, dessutom hade han alldeles för lite kläder på sig. Nåja, barnen var i stort sett nöjda (Svante hade nog gärna viljat se lite mer på hästarna) och vi hade turen att hinna se ett luciatåg innan vi knatade till bilen. Tomten hade vi oxå sett, en sån där tomte med uselt taskig tygmask, men både Svante och Ida var såklart något impade!

Svante sjunger "var bor du lilla råtta" för en av råttorna...

Hjälp!

Vi sitter här och slötittar på En prins i New York och är galet oense om hur många roller Eddie Murphy spelar i filmen! Jag säger att han spelar flera och Niklas envisas och tror att han bara spelar en enda roll!!!! Vem har rätt???

Mobilen - tjejernas bästa vän!

En spännande morgon det blev här, när jag just dragit på mej kläderna efter att ha duschat ringde det på dörren! Jag trodde att det var någon som kanske plockat upp Joel (som var på väg till skolan med julmust rinnande ner för ryggen...!) och ville hämta nytt fika åt honom till luciafirandet på skolan, men det var en kille (väl påbyltat med kläder och typ "hjälmhuva") som sa att han skulle byta elmätare hos oss. Jag trodde nästan att han skämtade, dels såg han jäkligt ung ut och dels hade han ju så märkliga kläder, men jag såg en el-bil i bakgrunden (tur det annars hade jag väl aldrig trott honom!) så jag sa att han skulle få komma in. Jag var fortfarande helt övertygad om att han var en inbrottstjuv, hade tänkt följa honom i hasorna varje steg han tog, men så visade det sig att han inte alls skulle gå in i huset utan byta en mätare utomhus! Däremot skulle han bryta strömmen en stund!!!! Panik! Jag var ju helt våt i håret och jag ser inte rolig ut om jag inte får blåsa håret - tänk: "dränkt råtta". Så jag sprang först in i köket och tände några ljus så ungarna inte skulle behöva vara mörkrädda (det är ju inte överdrivet ljust ute kl 8 på morgonen...) sen rusade jag vidare in i badrummet och tvärblåste håret. Jag hann (iofs inga hårprodukter alls i håret, men hade ju bestämt mej för att åka till frissan så det funkade ändå)! Jag drog en chansning och plockade fram kajalen och mascaran, ser ju ut som en sömngångare annars och lamporna lyste så det var ju inga problem... ...trodde jag, när jag målat 1½ öga med kajal slocknade lamporna!!! Vad göra? Nöden har ingen lag, jag rotade fram mobiltelefonen och lyste med den!!! Det gick riktigt bra, kladdade på både resten av kajalen och mascaran i skenet från mobilen! Jag kan lugna alla med att lamporna hann börja lysa igen innan jag gick ut genom dörren så jag hann faktiskt kolla att jag såg okej ut.

Idag tog jag mej alltså äntligen för att klippa mej! Drog iväg raka spåret efter att ha lämnat Ida och Svante på dagis, jag fick inte den frissa jag ville ha (hon var på luciafirande, oväntat?) men den tjej som klippte mej dög iaf. Det blev inte som sist jag var på just det stället, då kom jag hem och storgrät! Jag såg så hemsk ut att Niklas knappt kunde titta på mej utan att bli förbannad, tillsist ringde han upp salongen och krävde att jag skulle få komma tillbaka genast och göra något åt saken. Då ryckte salongens bästa frisör ut och försökte rädda det som rädda kundes... Jag fick iaf en frisyr och inte fullt lika pissgult hår som jag fick vid första försöket...
Kände mej lite osäker idag om jag verkligen skulle våga klippa mej där när L inte var där, men som sagt - det blev inget märkvärdigt men åtminstone inte förfärligt.

Jag har hunnit plugga och följa Joel till skolsköterskan idag oxå. Förra åren märkte hon nämligen han dippade i sin växtkurva så hon ville kolla honom i år oxå. Det var samma sak nu, han tappade en aning både i vikt och längd. Antagligen är det ingen fara med det, eftersom Niklas kommer från en väldigt kortvuxen familj och min farmors sida oxå är korta, men skolsyster skulle iaf prata med skolläkaren om det, och det känns ju bra. Enligt den kurva Joel borde följa (om man jämför med min och Niklas längd) ligger han en bra bit under, men det kan förstås skilja på olika individer (det är ju det jag säger: teorier är skit!). 
På eftermiddagen hann vi åka på föräldrafika på Idas avdelning på dagis, trevligt! Sen var det bara att susa iväg och hämta Joel som var hos sin tjej , sen hem och kasta i oss lite mat och så skulle Joel skjutsas iväg på lågstadiedisco. Det var hans fotbollslag (läs; tränarna, alltså Niklas mfl) som ordnade discot. De hade ordnat med en enorm storbildsskärm och visade Idol-finalen på den ("bara" fram till 21.30). Niklas (den evige pessimisten) trodde knappt att det skulle komma några barn alls, men när jag lämnade Joel var det en jäkla trafik där (värre än vilken måndagsmorgon som helst!) så jag anade redan där att det skulle bli en succé. Det hade faktiskt varit 109 barn som betalade inträdet, sen får vi väl hoppas att de var duktiga på att handla godis och fika oxå. *fniss*


Imorgon har barnen lovat att de ska lussa för oss på morgonen, säkrast att göra i ordning allt ikväll så man slipper kliva upp för att göra det imorgon. 

Jag lever...

Jorå, jag lever! Jag vet inte riktigt vad jag gör om kvällarna, men julpysslar gör jag då inte (eller som Jeanette sa idag "bloggar gör du då inte!")...! Fast idag har äntligen två tomtar hittat fram (och bloggar gör jag ju oxå igen!). Svante svimmade nästan när han såg den "stora" tomten som satt på bänken på väg ner i källaren. Direkt han passerade trappen var han tvungen att stanna och fråga vad tomten gjorde där. Måste ta mej för att plocka fram fler tomtar i helgen (men det har jag ju sagt i snart tre veckor...).
Igårkväll fixade jag iaf en adventsstake, hade tänkt hoppa över en sån i år, men en av mina klasskamrater som är typ 20 såg helt förfärad ut när hon hörde att jag inte hade någon. Hon funderade nog på att anmäla mej till soc för misskötsel av barn eller nåt... Så jag fick gräva fram pärlorna och knåpa ihop lite dekorationer till blockljusen. 

Måste få skryta lite men i lördags vann jag (otroligt nog) Buzz, The Hollywood Quiz!!!! Fy fabian, vad länge jag ska leva på det! Jag filmvetare - jo jag tackar jag! *asgarvar*

På fredagen bakade vi lussebullar, ungarna var verkligen på hugget så det blev inte särskilt mycket deg till mej. Snygga bullar, va? Goda blev de oxå!
  See ya!

Vilken dag!

Jag är så trött så ögonen går i kors!  Har suttit med min essä sen 9.00 imorse (då Rixfm slutade på Tv6)! Nu är den ihopknåpad och hyfsat översatt till engelska. Riktigt hur kvalitén på översättningen blev vet jag inte, hjärnan hänger inte riktigt med längre. Men nu känns det iaf som om jag har en chans att hinna få essän klar att lämnas in på fredag kl. 9.00.

Jag fick göra en paus i arbetet på eftermiddagen då det var föräldrafika på dagis. Det var trevligt, inte så värst många föräldrar tycker jag att det var, men det var mysigt ändå. Ida och Svante hade väntat och väääääntat, särskilt Svante som var såååå fikasugen, och så dök vi (jag och Joel) äntligen upp strax före uppträdandet. Barnen sjöng några julsånger och en fröken spelade upp en mycket kort, men ganska rolig version av hur Jesus föddes. Mamma Mu fick vara Maria och Alfons Åberg var Josef, Jesusbarnet spelades av Snigel... Jag testade såklart att fota med mina nya inställningar på kameran (har inte vågat ändra om dem än), men jag törs inte ladda över bilderna i datorn, man vet aldrig om den kraschar och det törs jag inte riskera med essän liggandes i burken. Jag har iofs skickat kopior av arbetet titt som tätt till Niklas mejl, ifall nåt skulle hända med min dator så har jag ju arbetet kvar på hans, smart va?

Natti, natti!

Nu får jag äntligen säga det...

...idag har det varit en sån här dag:

Jag har varit belagd med munkavle av födelsedagsbarnet hela dagen, men nu kan jag säga så pass mycket som att det inte är någon av barnen som fyller år och det är inte jag....

Svante hjälpte till att baka tårtbotten igår och Ida vispade grädden och dekorerade den tjusiga tårtan imorse, fin blev den och god oxå.
Nu har jag varit hos syrran och dumpat alla julkort som ska till försäljning imorgon och på torsdag, det blir spännande att se hur det går. I söndags sålde vi inte jättemycket precis, men tillräckligt för att jag ska kunna köpa en ny stämpel... eller två!

Så här oorganiserat hade vi i söndags, nu har vi fixat lådor som vi stoppat ner korten i. Dels för att det inte ska se så rörigt ut, men kanske framför allt därför att borden visst kommer att vara pyttesmå!

New York - jaaaa tack!

Skulle inte en resa till New York sitta fint? Klicka här för att ta chansen att vinna en!

Själv skulle jag gärna vilja vinna en sån resa! För tillfället sitter jag och skriver på en essä som ska översättas till engelska så det skulle passa bra att få träna språket lite extra...  
Nu är det äntligen tid för lunch! Blir snurrig i huvudet av allt skrivande så jag kan behöva lite miljöombyte.

Ha en trevlig dag!

Look-alike

När jag slog upp tidningen i morse trodde jag nästan att de varit med på festen i helgen (snodde helt fräckt bilden därifrån... vilken får ni gissa själva!), eller kanske kom Daniel Lindström raka vägen från körkampen till festen....


    


Nu är det PLUGGA som gäller!

See ya!


RSS 2.0