Stereotypt tänkande...

Äntligen har barnen fått jullov!!!
Själv tappade jag orken i eftermiddag så jag är inte färdig med mitt arbete än, åkte och hämtade Ida och Svante tidigare istället... Det straffar sig eftersom jag ändå måste skriva klart det, men det kändes bra för stunden.

Vi hade redovisning av våra rollspel idag, det var kul! Det handlade om genus, ledarskap och organisationer och det var riktigt roligt att se vad alla grupper hade hittat på. Alla grupper hade ganska snarlika karaktärer, det var lite intressant att se att vi ändå hade tänkt så lika (stereotypt). I våran grupp hade vi en fantastiskt läcker kvinnlig chef "Matilda" (som syns på bilden här nedan, tyvärr hade silikonbrösten (två tomma kaffemuggar) inte hunnit på plats då jag fotade), en överdrivet positiv typ, en normal typ, två bakåtsträvande surpular (med extremt taskig kvinnosyn dessutom) och en nyanställd homosexuell tjej - som taget från vilken vanlig arbetsplats som helst... ...eller okej, liiiiiite överdrivet men dessvärre kan man säkert finna alla typer lite överrallt, men de flesta sköter kanske sina fördomar något mer diskret än vad våra karaktärer gjorde.
Vad lärde vi oss idag? Jo, att det finns forskning som säger att kvinnor och män inte "chefar" på olika sätt, alltså inte med några särskilt kvinnliga- eller manliga- egenskaper. Vidare lärde vi oss att det finns en risk med att låta oss framföra våra stereotypt tänkta rollspel, nämligen att vi bara reproducerar skillnaderna mellan kvinnor och män - men förhoppningsvis får det väl oss att inse att vi inte vill tänka så (kvinnor är mjuka, män är hårda - är no,no!). Dessutom hann vi snabbt beröra det faktum att det nästan bara är kvinnor som föreläser om genus på universitetet (och nästan bara kvinnor som forskar i ämnet oxå), vi frågade killarna vad de tyckte om saken och om de skulle tycka att det skulle vara skillnad på om det var en manlig föreläsare i ämnet. En stackars kille hamnade i en riktig rävsax, då han sa att han tyckte att det skulle vara intressant att höra en manlig föreläsare, våran lärare ifrågasatte genast vad som skulle vara bättre med det. Jag förstår hur hon menar, där sitter vi och försöker att säga att kön inte ska spela roll, men så tycker vi alltså att det kanske vore "bättre" med en manlig föreläsare........  Kan tänka mej att hon kände sig uppgiven! Men man måste kanske försöka fundera över på vilket sätt man kan få killarna mer intresserade av problematiken, och vad de skulle kunna tjäna på ett jämlikt samhälle (för de är ju de som är vinnarna i nuläget).

"Matilda"


En liten julsång!


Har jag förresten berättat om när Svante sjöng just den här sången för sin fröken på dagis?
Det var för ett par veckor sen, när en fröken hade beklagat sig för mej om att Svante var trött och på dåligt humör på eftermiddagarna. Hon tyckte att han borde sova på dagen, men Svantes favoritfröken skulle inte få lägga honom för då somnade han inte. (Själv är jag inte överförtjust när han sover på dagis, för då är han nästan omöjlig att lägga på kvällen... Det är ju alltid besvärligt i det där gränslandet mellan att "sova eller inte sova" på dagen!) Dagen därpå när jag hämtade barnen på dagis berättade en annan fröken glatt att (vi kan kalla henne;) Fröken Fräken (hon som gnällde dagen innan) hade följt med Svante på vilan men hon kom aldrig tillbaka. Den övriga personalen hade funderat på vad som hänt, men tänkte att Fröken Fräken fick gå en riktig kamp med Svante för att få honom att somna. Efter ett bra tag hade Fröken Fräken och Svante kommit tillbaka, Svante hade inte somnat det hade däremot Fröken Fräken!!! Hon hade vaknat av att Svante sjöng "Midnatt råder..." och styrkit henne på kinden, när han hade kommit till "tipp, tapp.." hade hon visst vaknat! *fnissar glatt* Jag har aldrig hört Fröken Fräken klaga mer över att han är svår att få att sova på dagen...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0